Dieta bogata w witaminę E może chronić przed chorobą Alzheimera

Dieta bogata w witaminę E może chronić przed chorobą Alzheimera

Choroba Alzheimera jest związana z degeneracją tkanki nerwowej mózgu. Uszkodzenie komórek nerwowych dotyczy przede wszystkim tych obszarów mózgu, które są odpowiedzialne za pamięć i inne procesy poznawcze. Rezultatem jest stopniowa utrata pamięci u chorego i jego otępienie.

Wyniki badań nad przyczynami rozwoju choroby Alzheimera wskazują, że istotną rolę pełnią w tym procesie wolne rodniki tlenowe. Są to różne formy tlenu, które powstają w komórkach w czasie przemian metabolicznych. Wchodzą one łatwo w reakcje z istotnymi składnikami komórek, na przykład nerwowych, jak białka, lipidy błon czy DNA, powodując ich uszkodzenie. Przyspieszają jednocześnie procesy starzenia tkanek.

W oparciu o doniesienia na temat roli wolnych rodników w rozwoju Alzheimera wielu naukowców podjęło się badań nad wpływem tzw. antyutleniaczy (związków neutralizujących wolne rodniki) na ryzyko rozwoju tej nieuleczalnej jak na razie choroby. Jednym z badanych związków jest witamina E znana ze swych własności antyutleniających, nazywana też witaminą młodości.

Zespół z Rush Institute for Healthy Aging w Chicago w stanie Illinois objął badaniami grupę 815 osób w wieku od 65 lat wzwyż.

Uczestnicy nie mieli objawów demencji, tj. zaburzeń pamięci (jeden z głównych czynników ryzyka a także objawów Alzheimera) w momencie rozpoczynania badań. Stan ich zdrowia był śledzony przez blisko 4 lata.

Mniej więcej w połowie badań uczestnicy musieli wypełniać ankiety na temat ilości i jakości pokarmów z jakich składała się ich dieta w poprzednim roku.

Naukowcy brali pod uwagę zawartość w diecie antyutleniaczy w tym witamin E i C oraz przyjmowanie ich syntetycznych suplementów. Uwzględniono też ilość w pokarmach beta-karotenu, z którego w organizmie powstaje witamina A oraz przyjmowanie preparatów multiwitaminowych.

Na zakończenie badań chorobę Alzheimera zdiagnozowano u 131 pacjentów.

Analiza wykazała następnie, że wyraźny wpływ na spadek ryzyka rozwoju choroby miała jedynie dieta bogata w witaminę E. Ryzyko rozwoju choroby Alzheiemra było o 67 proc. mniejsze u osób, które spożywały dużo pokarmów bogatych w tę witaminę w porównaniu z osobami, których dieta była w nią uboga. Jak podkreślają autorzy, nie wykazano by witamina E w postaci preparatów miała podobne działanie ochronne.

Badacze analizowali też, jakie czynniki mogą być odpowiedzialne za wpływ diety bogatej w witaminę E na spadek ryzyka rozwoju Alzheimera. Brano pod uwagę wiek, płeć, rasę, wykształcenie i czynniki genetyczne. Okazało się, że witamina E miała najsilniejszy efekt ochronny u osób bez genetycznych czynników ryzyka rozwoju choroby. Są to osoby, które nie posiadają genu kodującego apolipoproteinę A (apoE4).

"Witamina E chroni przed rozwojem Alzheimera ale dotyczy to tylko osób bez genu apoE4". Dalsze doświadczenia jej zespołu mają wyjaśnić tę obserwację. Mają także pomóc w zrozumieniu dlaczego syntetyczne suplementy witaminy E nie miały wpływu na spadek ryzyka choroby Alzheimera.

Badacze podejrzewają, że jednym z wyjaśnień może być fakt, że witamina E w pigułkach ma inną postać chemiczną (alfa-tokoferol) niż w pokarmach (gamma-tokoferol). Każda z tych form neutralizuje nieco inny rodzaj wolnych rodników. Prawdopodobne jest, że w rozwoju Alzheimera jedne z nich odgrywają większą rolę.

Wyniki zbliżone do zespołu z Chicago uzyskali badacze holenderscy, którzy wykazali dodatkowo, że przed rozwojem Alzheimera może chronić też dieta bogata w witaminę C.